Υπερηχογράφημα και αυτισμός

Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να ανησυχούν για μια σχέση μεταξύ των υπερήχων και του αυτισμού, λένε οι ειδικοί.


υπερηχογραφημα εγκυμοσυνης

Μια νέα μελέτη δεν βρίσκει καμία σχέση μεταξύ του αυτισμού και του αριθμού ή της διάρκειας των υπερηχογραφημάτων. Αλλά το βάθος των υπερηχογραφημάτων  χρειάζεται περισσότερη μελέτη. Όταν οι έγκυες υποβάλλονται σε εξετάσεις υπερήχων, αυξάνουν τις πιθανότητες των παιδιών τους να αναπτύξουν αυτισμό;

Νέα έρευνα που αναφέρθηκε στο JAMA Pediatrics προσφέρει κάποια καθησυχαστικά αποτελέσματα. Μετά την εξέταση των αρχείων υπερηχογράφων εμβρύου 420 ασθενών στο Βοστώνιο Ιατρικό Κέντρο (BMC), οι συντάκτες της μελέτης δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ του μέσου αριθμού ή της διάρκειας των υπερηχογραφημάτων και της ανάπτυξης της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ASD).

"Η μελέτη ήταν πολύ καθησυχαστική, καθώς αυτές οι πτυχές της υπερηχογραφίας φάνηκαν να είναι ασφαλείς", δήλωσε ο Dr. N. Paul Rosman, παιδοτροφικός νευρολόγος της BMC και ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, στην Healthline.

«Υπάρχουν φυσιολογικές ανησυχίες σχετικά με τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος, πόσο συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ένα παιδί μπορεί να μελετηθεί με υπερηχογράφημα, και σε ποια τρίμηνα ένα παιδί μπορεί να μελετηθεί και κανένας από αυτούς τους παράγοντες δεν φάνηκε να διαδραματίζει κάποιο ρόλο όσον αφορά τη συσχέτιση με τον αυτισμό, "Είπε ο Rosman.

Η ερευνητική ομάδα του Rosman συνέκρινε τα αρχεία των 107 παιδιών που διαγνώστηκαν με ASD,  με αυτά των 104 παιδιών που είχαν διαγνωστεί με άλλες αναπτυξιακές καθυστερήσεις και 209 παιδιά ταξινομημένα ως έχοντα τυπική ανάπτυξη. Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν στατιστικά σημαντική διαφορά στον μέσο αριθμό εμβρυϊκών εξετάσεων υπερήχων, που υποβλήθηκαν σε μητέρες από κάθε ομάδα. Δεν διαπίστωσαν επίσης σημαντική διαφορά στη μέση εκτιμώμενη διάρκεια έκθεσης των υπερηχητικών κυμάτων και στις τρεις ομάδες.

Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι το μέσο βάθος της διείσδυσης των υπερηχογραφημάτων  ήταν μεγαλύτερο στις μητέρες των παιδιών με ASD, σε σύγκριση με τις μητέρες των παιδιών με τυπική ανάπτυξη.

Ο Rosman περιέγραψε το εύρημα αυτό ως "ενδιαφέρον". Ωστόσο, προειδοποίησε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να μάθει εάν αυτή η συσχέτιση αναπαράγεται σε μεγαλύτερες μελέτες και ποια είναι η κλινική σημασία της.

Η διάρκεια της έκθεσης στους υπερήχους, είχε περιορισμούς στην έρευνα


Η ερευνητική ομάδα του Rosman βασίστηκε σε αρχεία υπερηχογράφων εμβρύου για να μελετήσει αναδρομικά διαφορετικές παραμέτρους έκθεσης υπερήχων. Για παράδειγμα, χρησιμοποίησαν τις χρονοσφραγίδες σε στιγμιότυπα υπερήχων από τα αρχεία των ασθενών, για να εκτιμήσουν το χρονικό διάστημα που οι ασθενείς εκτέθηκαν σε υπερηχητικά κύματα.

Όταν υπολογίζουν τη διάρκεια κάθε σάρωσης υπερήχων, χρησιμοποίησαν τη χρονική σφραγίδα στο πρώτο στιγμιότυπο οθόνης ως ώρα έναρξης και τη χρονική σφραγίδα στο τελευταίο στιγμιότυπο οθόνης ως ώρα λήξης. Ως αποτέλεσμα, δεν έλαβαν έκθεση υπερήχων που πιθανόν να συνέβη πριν από το πρώτο στιγμιότυπο οθόνης ή μετά τη λήψη του τελευταίου στιγμιότυπου.

Αυτός είναι ένας από τους περιορισμούς της μελέτης που έθεσε ο Δρ Ζακ Abramowicz, μέλος της επιτροπής βιοεπιδράσεις και Ασφάλειας της Διεθνούς Εταιρείας Υπερήχων στη Μαιευτική και Γυναικολογία (ISUOG). "Αν η πρώτη εικόνα είναι στις 10:00 και η τελευταία ήταν στις 10:30, σημαίνει αυτό ότι ο ασθενής είχε υπερηχογράφημα που διήρκεσε 30 λεπτά;  Δεν το κάνει, "είπε ο Abramowicz στην Healthline. "Θα μπορούσε να είναι 20 λεπτά ή θα μπορούσε να είναι 2 ώρες επειδή ίσως είχε τη σάρωση για μια ώρα πριν από τη λήψη της πρώτης εικόνας", πρόσθεσε.

Η έρευνα για το βάθος της διείσδυσης του υπερηχογραφήματος και ο αυτισμός απαιτεί περαιτέρω μελέτη


Ο Abramowicz έθεσε επίσης μερικούς μεθοδολογικούς προβληματισμούς σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι συντάκτες της μελέτης αξιολόγησαν και ερμήνευσαν το μέσο βάθος της διείσδυσης υπερήχων. Στο τμήμα συζήτησης της εργασίας τους, οι συγγραφείς προτείνουν ότι η βαθύτερη διείσδυση υπερήχων μπορεί να βλάψει τους εγκεφάλους των εμβρύων, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ASD.

Για να υποστηρίξουν αυτή τη θεωρία, αναφέρουν τις μελέτες, σε προηγούμενες μελέτες σε ζώα στις οποίες η προγεννητική έκθεση υπερήχων φάνηκε να επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη των εγκεφάλων των τρωκτικών και τη συμπεριφορά τους.

Ωστόσο, ο Abramowicz ισχυρίστηκε ότι το βάθος της διείσδυσης υπερήχων δεν αποτελεί αξιόπιστο μέτρο για το πόσο βαθιά διαπερνά τους εμβρυϊκούς ιστούς. "Από την πλευρά του [στιγμιότυπο υπερήχων], το βάθος της διείσδυσης είναι πόσο βαθιά το κύμα υπερήχων διαπερνά το σώμα της μητέρας", είπε.

Ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν αυτήν την παράμετρο είναι πόσο μεγάλη είναι η κοιλιά της μητέρας. Ο Rosman και οι συνάδελφοι ανέφεραν το ποσοστό των μητέρων σε κάθε ομάδα που ήταν κλινικά παχύσαρκες, αλλά δεν ανέφεραν το μέσο δείκτη μάζας σώματος των μητέρων. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο να ερμηνεύσει τα ευρήματά τους, είπε ο Abramowicz, ειδικά επειδή η διαφορά στο μέσο βάθος διείσδυσης μεταξύ των ομάδων ήταν μικρότερη από 1 εκατοστό σε κάθε τρίμηνο.

"Επιπλέον, δεν ξέρουμε από την εικόνα ποιο μέρος του εμβρύου ήταν στο επίκεντρο. Ήταν το αριστερό ισχίο; Το δεξί πόδι; Η κοιλιά; Ή ήταν ο εγκέφαλος; "είπε ο Abramowicz. "Αν ήταν ο εγκέφαλος, θα μπορούσατε να πείτε," Aha, αυτό είναι το πρόβλημα! " Αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν υπάρχει τρόπος να το γνωρίζουμε αυτό », τόνισε.

Στο μέλλον, ο Rosman θα ήθελε τους ερευνητές να διεξάγουν μια προοπτική μελέτη έκθεσης υπερηχογραφημάτων και ASD μεταξύ ενός μεγαλύτερου αριθμού συμμετεχόντων από πολλαπλά ιατρικά κέντρα. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να ρίξει περισσότερο φως στην ένωση που βρήκε η ομάδα του ανάμεσα στο βάθος της διείσδυσης υπερήχων και του ASD.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι έγκυες γυναίκες για τα υπερηχογραφήματα


Οι ειδικοί πιστεύουν ότι πολλοί παράγοντες θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ASD, μια ομάδα συνθηκών που έχει αυξηθεί σε επικράτηση τις τελευταίες δεκαετίες. "Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η ASD συχνά προκύπτει από ένα συνδυασμό γενετικής προδιάθεσης και περιβαλλοντικών παραγόντων", δήλωσε στο Healthline ο Μ. Daniele Fallin, PhD, διευθυντής του Κέντρου Αυτισμού και Αναπτυξιακών Αναπηριών του Wendy Klag.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε τροποποιημένους παράγοντες κινδύνου που μπορούν να καθοδηγήσουν κατευθυντήριες οδηγίες για τις μητέρες, τους γονείς, τους μαιευτήρες και τους παιδίατρους στο μέλλον», είπε.

Εν τω μεταξύ, ο Fallin ενθαρρύνει τις έγκυες ασθενείς να αναζητήσουν υποστήριξη από έναν μαιευτήρα, ο οποίος μπορεί να προσφέρει προγεννητική φροντίδα και διαβούλευση. Ως συνήθης μέρος αυτής της φροντίδας, το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων ενθαρρύνει τους ασθενείς να υποβληθούν σε τουλάχιστον μία τυποποιημένη εξέταση υπερήχων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

"Είναι πολύ χρήσιμο να πάρετε μια ακριβή χρονολόγηση της εγκυμοσύνης, να αναζητήσετε τον αριθμό των εμβρύων, να αναζητήσετε τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου και να αναζητήσετε ανωμαλίες στο έμβρυο", εξήγησε ο Abramowicz. Σημείωσε ότι τα υπερηχογραφήματα θα πρέπει να εκτελούνται μόνο όταν υποδεικνύονται ιατρικά, από εκπαιδευμένο επαγγελματία σύμφωνα με την αρχή ALARA ή "όσο χαμηλότερο είναι λογικά εφικτό".

Σύμφωνα με αυτή την αρχή, ο επαγγελματίας που πραγματοποιεί το υπερηχογράφημα, θα πρέπει να χρησιμοποιεί τη χαμηλότερη ενέργεια υπερήχων που απαιτείται για το μικρότερο χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη λήψη διαγνωστικών εικόνων.

"Εάν πραγματοποιηθεί υπερηχογράφημα για ιατρική ένδειξη από επαγγελματία που σέβεται την αρχή ALARA, τότε ο κίνδυνος είναι, όσο γνωρίζουμε, ελάχιστος - αν υπάρχει," δήλωσε ο Abramowicz. «Είναι σαφές ότι η ισορροπία είναι υπέρ των οφελών, διότι από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει τίποτα αποδεδειγμένο», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: